Lego sorteren

LEGO sorteren, het eerste begin

In de winkel is het een steeds terugkerend onderwerp van gesprek en dat is natuurlijk niet voor niks. Sorteren. Opruimen. Wel/niet/hoe? Ofwel, hoe ruim ik LEGO op een makkelijke manier op zodat het gesorteerd is en ik alles makkelijk kan terug vinden.

Er zijn heel veel methoden. Ze variëren meestal naargelang de grootte van de collectie.
Het maakt ook verschil wat je met je collectie doet, ben je een bouwer of een verzamelaar of allebei?
Sommige AFOLs (Adult Fans Of LEGO) bijvoorbeeld veranderen soms hun methode elk jaar.

Ik geef in de winkel meestal twee soorten tips. De “Alles in een grote krat”-methode, en de “sorteren in 5 stappen”-methode. Ik ga daarbij uit van een gemiddelde collectie van een kind en niet van de enorme collecties waar sommige volwassenen over beschikken.

1 De grote krat methode

Voor mensen die het zat zijn met de rondslingerende LEGO van hun kinderen en het gewoon echt niet meer weten is er de grote krat methode.  Krat onder de tafel, alles erin schuiven, deksel erop en klaar.


Deze methode heeft een aantal voordelen.
Herinner je je nog dat je vroeger op de grond bij die berg LEGO zat? Je maakte de mooiste dingen, alles was binnen handbereik. Dat speciale gevoel, dat bereik je wel met die LEGO los op de grond.
Om het een beetje prettig te houden kun je het uitstorten op een laken of speelkleed, dat je daarna weer op kunt vouwen en zo in één keer hoppetee in die krat kunt doen.


Een ander voordeel is dat het de creativiteit bevordert.
“ik heb te weinig van onderdeel X”, is een argument dat ik vaker hoor van kinderen waarom ze iets niet kunnen bouwen. LEGO bouwen gaat ook om verder kijken dan de functie van een element. Een dak van een huis kun je op honderd manieren maken. Echt niet alleen met dakpannen. Door de elementen te zien ontstaan er ook ideeën.

2 Sorteren in 5 stappen.

Er zijn mensen die vinden dat het gesorteerd moet zijn.  Sommigen gaan daarin best ver. ’s Avonds van ellende zelf maar zitten sorteren bijvoorbeeld…

Op zich snap ik dat wel, ik moet zelf ook regelmatig aan de bak. Het is best frustrerend als je wéét dat je een bepaald onderdeel hebt, maar het niet kunt vinden.
Als je dan toch heel graag wilt sorteren, omdat dat voor jou veel beter werkt, dan is er een redelijk makkelijke methode.

Deze methode heb ik zelf in de afgelopen weken eens in de praktijk gebracht. Om te toetsen en ook om het te laten zien.

Opbergers


We beginnen met het basismateriaal. Waar ga je al die onderdelen in opbergen.

Ladekastjes
Na 20 jaar LEGO sorteren kan ik toch wel zeggen dat ik zweer bij ladekastjes. Die van Curver of Iris of een ander merk. Regelmatig in de folder bij Leenbakker, Action, Blokker of Kwantum. Ze kosten meestal iets tussen de €20,00 en €30,00.

Ladeblokje LEGO sorteren

Het voordeel van deze lades is dat ze ondiep zijn. Neem dus de variant met 5 ondiepe lades i.p.v. die met 3 diepere lades. Ondiepe lades zijn veel makkelijker om iets te zoeken.
Daarnaast hebben de kastjes vaak wieltjes en dat is gewoon heel praktisch. Je rijdt het ook zo weer uit beeld.

Bakjes
Voor tijdens het sorteren, én om je lades weer op te delen gebruik ik “bakjes van de chinees”. Dan weet iedereen wel wat ik bedoel denk ik. Zelf heb ik die gewoon gekocht bij de groothandel (Hanos heeft ze zeker), en dan kies ik voor de transparante variant. Voordeel is dat je daar doorheen kunt kijken, dus je ziet altijd wat er in zit. Scheelt een hoop zoekwerk. Kies voor bakjes met dezelfde grootte.  Dat is handig met stapelen (er zijn ook deksels voor), en met indelen van je lade. Uiteraard kun je ook gewoon veel chinees eten en de bakjes bewaren.

Tips vooraf

Tip 1: sorteer niet op kleur maar op type. Je moet dingen kunnen vinden en het is veel makkelijker om een onderdeel tussen allemaal verschillende kleuren te vinden dan een 1×1 rood tegeltje in een bak voor rode onderdelen.

Tip 2: Breek niet alles eerst af. Een model/bouwwerk afbreken en meteen sorteren is veel makkelijker, omdat je vaak meerdere van dezelfde onderdelen bij elkaar hebt dan.

Indeling

Ok, de categorieën.

De 5 stappen methode is:

 1. Alle poppetjes apart
 2. Alle stenen apart
 3. Alle plaatjes apart
 4. Alle onderdelen kleiner dan een vingerkootje apart
 5. De rest

Om dit zelf uit te proberen maak ik gebruik van mijn “winkelcollectie”. Dat zijn de sets die we in de afgelopen tijd in de winkel opgebouwd hebben en die nu wel opgeborgen mogen worden.

Ter uwer vermaak heb ik de boel op tafel uitgestort.

Berg LEGO
Berg LEGO

En dit is dan het uitzicht

Uitzicht op berg LEGO

In de praktijk is de indeling van mijn ladeblok als volgt

 1. Alle poppetjes en hun accessoires in één lade. Ik zou de bovenste kiezen. Een minifigaccessoire is wat mij betreft alles wat ze in hun hand kunnen houden of wat logischer wijze gewoon bij een poppetje hoort.


  Lade 1, minifguren en accessoires

  Er zijn ook mensen die hun poppetjes op een basisplaat zetten. Dat past zelfs ín de lade.

  Poppetjes op LEGO plaat

  Ik zou er zelf niet voor kiezen (heb ik al eens geprobeerd, ik vond het gedoe…).

 2. In lade 2 doe ik alle onderdelen die kleiner dan een vingerkootje zijn. Ik zou daarvoor de maat van een volwassen kootje pakken want als je die van een peuter als maat neemt beperk je jezelf wel heel erg.


  Lade 2, kleine onderdelen


 3. Lade 3 bevat enkele bakjes met onderdelen op soort uitgesplitst. Ik heb bijvoorbeeld de tegeltjes apart gedaan omdat dat wat sneller krast. Verder heb ik ook de dakpannen en boogjes apart gedaan.


  Lade 3, op soort


  Op de onderstaande foto een duidelijker beeld. Ik heb bijvoorbeeld ook de plantjes apart gedaan en de techniconderdelen.


  bakjes


 4. Alle plaatjes apart


  Alle plaatjes apart in lade 4

 5. Alle stenen apart


  Alles stenen in lade 5

 6. Alle overige onderdelen


  Overige LEGO onderdelen in lade 6

Tot zover de uitleg. Met deze indeling kom je over het algemeen best ver. De volgorde van de lades is gebaseerd op gewicht, de zware spullen onderaan, en op gebruik (poppetjes en kleine onderdeeltjes bovenaan).
Ik kwam er zelf wel achter dat niet al mijn spulletjes in één ladeblokje pasten. Wees gewaarschuwd 😀

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van www.clicknbrick.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 362 reviews.
Deze website gebruikt cookies om je een zo optimaal mogelijke shop ervaring te bieden. Wij verkopen LEGO, geen persoonsgegevens. Als je verder gaat op onze website, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.