De evolutie van het LEGO sorteren

Dit is een beschrijving van de evolutie van de sorteermethode van een LEGO collectie. Het zou de jouwe kunnen zijn, of delen er van. Die van mij lijkt er in ieder geval heel erg op :D. LEGO sorteren, het is een continue proces.

Laten we er van uit gaan dat je je verzameling begint net als de meeste van ons deden, met 1 set.

1Je sorteert je LEGO niet, je bewaart het gewoon in de doos waar je het in kreeg. (Dan, in de loop van tijd, krijg je nog een set, en nog één, en nog één. Je berg met LEGO groeit. Hoe ga je er mee om??)
2Je start met het sorteren van je LEGO. Je sorteert op set.(je verzameling groeit) Je geeft het op om alles per set te bewaren en je gooit alles maar gewoon in een krat, een speelkleed of in een paar grote LEGO dozen. Het geluid van iemand die in een grote berg lego op zoek is naar een rood transparant 1×1 plaatje gaat je zeer bekend voorkomen. (je verzameling groeit)
3Je begint je LEGO op categorie te sorteren. Normale stenen in de ene doos, “andere onderdelen” in de andere. (en groeit…)
4Je komt er achter dat je gewoon echt moet gaan sorteren. Je besluit om een voor de hand liggende methode te gaan hanteren: op kleur. (en groeit…)
5Je blijft op kleur sorteren, maar je wordt wel kieskeuriger over hoe je dat dan doet. Je gaat voor het eerst ook op type sorteren. Waarschijnlijk zijn de minifiguren en de wielen de eerste dingen die je apart gaat houden. Je komt er achter dat je je basisplaten sowieso al apart hield. (Laten we er van dit punt gewoon maar vanuit gaan dat je tussen elke paragraaf LEGO blijft toevoegen aan je verzameling).
6Je trekt je portemonnee en gaat daadwerkelijk een opbergsysteem aanschaffen. Misschien is het opbergbakken, schroevenkoffertjes of ziplock-zakken. Maar, je hebt nu een systeem! Je wordt helemaal gefrustreerd van het zoeken naar dat ene speciale onderdeel in die grote bak met gele onderdelen. Je denkt aan hoeveel werk het is om alles ook nog eens op onderdeel te gaan sorteren en doet het niet.
7Sorteren wordt zo moeilijk dat je besluit, in sommige gevallen, je sets maar niet uit elkaar te halen en per onderdeel op te bergen. In plaats daarvan berg je ze op als set. Gewoon omdat de set zo cool is (“Ok, deze set is echt jeugdsentiment”). De onderdelen voor die set zijn óf in de doos, óf in een ziplock of zoiets.
8Gefeliciteerd! Je hebt zojuist “archiveren per set” uitgevonden, en je hebt nu twee manieren om je LEGO op te Bergen: in onderdelen gesorteerd, en gearchiveerd per set.
9Je geeft het op en besluit te gaan sorteren op onderdeel in plaats van op kleur. Je koopt meer opbergbakken, ladekastjes, saladebakjes of waar je ook mee opbergt en je spendeert een avond, weekend of maand om dit systeem voor elkaar te krijgen. Je sorteert op type.
10Je hebt nu je eigen LEGO sorteersysteem. Je hebt zonder twijfel gesorteerd op stenen, plaatjes, wielen, minifiguren, dakpannen etc etc. Maar, je hebt ook “dingen die rond zijn” bij elkaar gedaan en autoruiten, deuren en ramen bij elkaar.
11Je hebt ook een categorie “diversen”. Het is bijna niet voor te stellen, maar je eigen categorieën lijken in niks op de officiële categorieën van bijvoorbeeld Bricklink of LDraw. Je komt er achter dat je heel veel onderdelen hebt die helemaal niet in je categorieën passen. Bijvoorbeeld bootrompen, treinrails, kraanmasten en elastieken. Je schaft een nieuwe ladekastjessysteem aan voor dat soort onderdelen.
11Je collectie is nu helder ondergebracht in heel veel verschillende soorten opbergers. Van ijsbakjes, schoenendozen, saladebakjes, emmers, opbergkratten, lego opberghoofden tot diverse ladeblokje.
12Er beginnen zich diverse hopen LEGO te ontwikkelen met allemaal een andere status. Bijvoorbeeld:  * Het gesorteerde spul  * De onderdelen die een soort van gesorteerd zijn en nog opgeborgen moeten worden  * LEGO die je niet gaat sorteren want je gaat het toch heel snel gebruiken om wat van te bouwen  * Lego gesorteerd op een andere manier dan je al deed om te kijken of dit handig is.  * Je bouwprojecten  * Je nieuwe sets, sommige geopend, sommige niet.  * Oh, en laten we je verschillende modellen en moc’s niet vergeten!
13Je krijgt een sterke mening over de diverse fabrikanten van opbergdozen en ladeblokken.
14De originele categorieën die je bedacht had beginnen de volgende cycli te volgen: * Ze worden te groot voor de bak waar ze in zitten * Je splitst de categorie in twee categorieën zodat het weer in die bakken past. Nu heb je een bak voor elke (nieuwe) categorie. Je hebt nu de ramen, deuren en autoruiten allemaal als aparte categorie, elk in hun eigen opbergbak. * Je gaat deze subcategorieën bij elkaar opbergen, maar als delen hiervan te groot worden óf te moeilijk zijn om te vinden ga je ze opsplitsen. Je opbergbakken zijn nu ook onderverdeeld en elk type deur heeft een eigen compartiment.
15Je realiseert je dat het einde van het liedje gaat zijn dat je voor elk type onderdeel dat je maar hebt een eigen compartiment moet gaan hebben.
16Soms maak je een lade open die je al even niet meer open gemaakt hebt. Je ontdekt dat je een onderdeel op twee aparte plekken opgeborgen hebt. Dit gooit heel je systeem overhoop. Hoe moe je eigen die 1×2 plaatjes met dat robotachtige ding erop sorteren? Oh nee! Op internet staat er ook al niks over! Aarggh!
17Je gaat je huis herinrichten zodat je een opbergsysteem in (hopelijk maar) één kamer kunt kwijt kunt.
18Je geeft de “één plek per onderdeel” theorie op, omdat het gewoon niet bij te houden is. In plaats daarvan begin je onderdelen die op elkaar lijken in opbergdozen die de grootte van een schoenendoos hebben bij elkaar te bewaren. De keuze van of je een onderdeel in een eigen bakje opbergt of in bakken bij elkaar doet hangt af van hoe snel je iets kunt vinden. Het is oké om door een bak met autoruiten te moeten om een transparant gele space ruit te zoeken. Door een bak met rode dakpannen zoeken om dat ene kleine speciale rode hoekje te vinden is niet oké.
19Je gaat je categorieën documenteren zodat je het overzicht niet kwijt raakt.
20Je ontwikkelt een sorteersysteem dat bestaat uit verschillende fasen. Een onderdeel kan verschillende stappen doorlopen voor het op z’n uiteindelijke plaats terecht komt. Efficiënt, en je kunt sorteren terwijl je TV kijkt.
21Bizar maar waar, je geeft het op en gaat weer terug naar het sorteren op kleur. Alleen deze keer ga je sorteren op kleur nádat je op onderdeel gesorteerd hebt. Dus nu heb je een bakje met 1×3 plaatjes in geel en een balkje met 1×3 plaatjes in zwart enz.
22Je start met een “overflow”-systeem. Als de bak met 1×3 plaatjes in geel vol is, gooi je de resterende in de “overflow”-bak bij de andere plaatjes. (Eén van de eerste signalen dat je dit moest gaan doen was toen je er achter kwam dat je geen bakje had dat groot genoeg was voor al je LEGO-paarden…).
23Je begint je onderdelen maar gewoon direct in het “overflow”-kratje te gooien.
24Je hebt nu wat, voor een vreemde, een heel bizar sorteersysteem lijkt. Je hebt onderdelen die bij elkaar zitten op type. Sommige onderdelen heb je in een apart bakje met alleen dat onderdeel. Je hebt onderdelen die gesorteerd zijn op kleur in een aparte bak. Je hebt zelfs onderdelen onderverdeeld op hoe oud ze zijn: rode 1×2’s uit de jaren 60, rode 1×2’s uit de jaren 70, nieuwe rode 1×2’s die echt heel fijn klemmen én alle andere rode 1×2’s. En, je hebt een stapel met bakken voor de “overflow” en dan nog voor alles in de eerste fase van sorteren.
25Die vreemde denkt waarschijnlijk ook dat je niet goed bij je hoofd bent.
26Je gaat op zoek naar een nieuw huis. Een huis met een grote kelder of zolder.
27Visueel herkennen wordt heel interessant voor je.
28Je begint terug te verlangen naar de dag dat je gewoon aan je tafel kon zitten en dat je gewoon bij alle onderdelen die je had kon zónder op te staan.
29Je besluit één of twee speciale sets op je werktafel te houden, weg van het enorme sorteersysteem. Gewoon om mee te spelen zonder dat je ze hoeft op te ruimen.
30En dan komen er meer sets bij op je tafel. Al snel zit je in een 10cm dikke laag van onderdelen te zoeken naar een 1×1 transparant rood plaatje en je begint te denken over het sorteren van je onderdelen.

Dit artikel werd origineel in 2001 geschreven door Remy Evard,
Vertaald door Saskia van Doesburg, de Nederlandse vertaling mag zonder toestemming niet worden overgenomen.

Dit bericht is gepost in Blog. Bookmark de link.
De waardering van www.clicknbrick.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 362 reviews.
Deze website gebruikt cookies om je een zo optimaal mogelijke shop ervaring te bieden. Wij verkopen LEGO, geen persoonsgegevens. Als je verder gaat op onze website, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.